Nieuws april

De afgelopen maanden heeft het PEPO onderzoeksteam niet stil gezeten!

Lees hier wat er allemaal gedaan is in de afgelopen maanden en waar we nu mee bezig zijn:

Van december tot maart hebben ruim 50 moeders en professionals in groepsbijeenkomsten hun mening en ideeën gedeeld over de PEPO. Deze groepsbijeenkomsten zijn, met toestemming van de deelnemers, opgenomen en uitgeschreven. Al deze uitgeschreven gesprekken zijn samengevat tot een verslag over de rol en werkmethodes van de PEPO. In dit verslag is te lezen dat de vraag naar de PEPO groot is! Helaas blijkt ook dat het taboe rondom mentale ondersteuning misschien wel net zo groot is… Daarom is het enorm belangrijk dat we ons richten op de laagdrempeligheid van deze nieuwe functie. Voorbeelden hiervan zijn: het aanbieden van de PEPO als normale zorg, de PEPO in de verloskunde praktijk plaatsen en vragenlijsten van de PEPO makkelijk en kort houden. Daarnaast laten de resultaten zien dat moeders juist mentale ondersteuning nodig hebben na de geboorte van hun kind.

Met deze informatie creëren we op dit moment een soort stappenplan voor de PEPO en de professionals in de geboortezorg. Wat is de rol van de PEPO in de zwangerschap en na de geboorte? Wanneer zal de PEPO contact opnemen met de (aanstaande) moeder? Hoe gaat dit in z’n werk?

Met dit stappenplan zullen we ook kijken hoe we het onderzoek verder kunnen opzetten. In maart is namelijk de allereerste PEPO van Nederland aangenomen.  Zij zal op 1 augustus aan de slag gaan bij verschillende verloskunde praktijken van het VSV Nijmegen. Vanaf september zal zij deelneemsters voor het onderzoek werven en ook de PEPO ondersteuning gaan bieden.

Blog op WordPress.com.